Σάββατο 15 Μαΐου 2010


Έφη Σαράντη
Γιώργος Παπαδογιάννης
Damian Dudu

Δεν είναι χίλιες φορές προτιμότερο να βλέπεις την κλίμακα της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου και να λες από μέσα σου, "αυτός είναι πραγματικός μάγκας", δηλαδή εντάξει άνθρωπος, χαμηλών τόνων, συνετός, συνεπής, ώριμος; Αντί να εισπράττεις προκλητικά εξωτερικά σημεία κι από μέσα να βλέπεις ροκανίδι και ανωριμότητα; Υποθέτω πως συμφωνείτε μαζί μου.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με τους μουσικούς και το πως χειρίζονται το όργανο που παίζουν (ε, και είναι σαφές πως αναφέρομαι στον τρόπο παιξίματος του μπουζουκιού). Εμένα μου ανακατεύεται το στομάχι με τις περιττές δεξιοτεχνίες σ΄αυτό το όργανο. Μπορεί να με πεις κανείς "κολλημένο" στους παλιούς τρόπους, αλλά δε νομίζω πως είναι αυτό το πρόβλημά μου. Μιά ερώτηση που βάζω συχνά σε τέτοιου είδους δεξιοτέχνες είναι, "κάπου αγγίζει τα πρακτικά της όρια η οποιαδήποτε δεξιοτεχνία. Τα δάχτυλα μπορούν να τρέξουν μέχρις ενός σημείου και το αυτί να συλλάβει ή να ικανοποιηθεί με μέχρις ενός σημείου ταχύτητες. Μετά απ΄τα όρια της δεξιοτεχνίας, ποιό είναι το επόμενο βήμα;". Εδώ αρχίζει βέβαια μιά άλλη κουβέντα, αλλά ας την αφήσουμε.
Τελοσπάντων, η εισαγωγή αυτή ήταν για να προσπάθήσω να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά και την έκσταση που βγαίνει από το ζεύγος των κιθαριστών Έφης Σαράντη και του συντρόφου της Γιώργου Παπαδογιάννη.

Η Έφη έχει μιά εξαιρετικά γερή, σεμνή, σωστά μάγκικη παρουσία. Παίζει άψογη ρεμπέτικη κιθάρα και διαθέτει μιά πολύ φίνα φωνή. Δε θυμάμαι να με έχει πείσει αγγίξει και πείσει σε τέτοιο βαθμό άλλη γυναίκα στην Ελλάδα που μπήκε μέσα στο ρεμπέτικο.

Ο Γιώργος είναι μιά σπάνια περίπτωση. Δεν είχα ξαναδεί (όταν τον πρωτοείδα  έπαιζε μπουζούκι που το εγκατέλειψε), ένα τόσο σεμνό παίκτη. Μπουζουκτσής που αφήνει τον εαυτό του να αποσύρεται σε δεύτερο επίπεδο, είναι ως άγνωστο φαινόμενο. Ο Γιώργος δεν έχει τέτοια παιδιάστικα προβλήματα. Ξέρει το όργανο απέξω κι ανακατωτά, και τώρα που έπιασε τη κιθάρα είναι πέντε φορές καλύτερος και δέκα φορές πιό ώριμος.

Σ΄ότι αφορά το Ρουμάνο βιολάτορα Demian Dudu, τί να πω; Πρόκειται για έναν εκπληκτικό μουσικό με έμπνευση και αστείρευτες ικανότητες.

Ας μη λέω άλλα.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΥΣ! 

Ο αρχοντόμαγκας


Βουνό με βουνό

Τζεμιλέ
Για κοίτα μιά γυναίκα
Η καταιγίδα
_________________________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: