Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Περί γυναικών, μαγκισσών και ηλικιών...


Επιδίδομαι σ΄ένα ιδιαίτερο είδους "σταυρόλεξο" στα blogs μου. Μετά από πολλά χρόνια που κατάπινα αμάσητη την "τροφή", κάτι έκανε "κλικ" κάποια στιγμή και είπα, "γιά στάσου..."
Θεωρώ πως έχουμε φορέσει παραμορφωτικούς φακούς γιά διάφορες πλευρές στο αποκαλούμενο "ρεμπέτικο" (η λέξη αντικαθίσταται με "τραγούδια του θώρακα). Ότι επιδιδόμαστε σε μιά παραμόρφωση που βολεύει.
Εγώ παίρνω ένα μεγεθυντικό φακό, ένα μολύβι και χαρτί γιά να δουλέψω. Κοιτάζω λεπτομέρειες με το φακό και κάνω προσθαφαιρέσεις με το μολύβι. Κάπου με βγάζει αυτό το ταξίδι και τις εντυπώσεις του τις περνάω και σε σας.
Η μικρή φωτογραφία που βλέπετε επάνω, εικονίζει την Καίτη Γκρέυ σε ηλικία, αν θυμάμαι σωστά, περίπου 14 χρονών. "Σε ηλικία 14 ετών θα γίνει «μήλον της Εριδος», θα παντρευτεί από συνοικέσιο, θ' αποκτήσει το πρώτο της παιδί, τον Φίλιππο, που όμως ο άντρας της θα το πάρει έντεκα μηνών με την πεθερά της και θα φύγουν" ( http://www.radiorainbow.gr/forum/showthread.php?t=1853 ). Τη φωτογραφία τη βρήκα κάπου στο Goggle αλλά δε θυμάμαι που και δε μπόρεσα να τη μεγενθύνω. Τη χρησιμοποιώ γιά να εστιάσω σ΄ένα θέμα που δε το εξετάζουμε στον προβληματισμό γιά το "ρεμπέτικο", το θέμα της ηλικίας.
Προφανώς θα έχετε προσέξει στους στίχους, και των μικρασιάτικων και στο πειραιώτικο ρεμπέτικο, τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη "μικρούλα". Θυμηθείτε το, καταγόμενο από την παράδοση, τραγούδι "Δώδεκα χρονών κορίτσι" (άντε, χήρα πάει στη μάνα του...). Αν πάρετε αυτό υπόψη, την Καίτη Γκρέυ που παντρεύτηκε στα 14 της, το ότι η Ρίτα Αμπατζή παντρεύτηκε στα 16 της, η Πόλυ Πάνου ανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία 12 χρονών, η Ρένα Ντάλλια στα 15, η Γεωργακοπούλου λίγο μικρότερη, η Μαρίκα Καναροπούλου (που δε γνωρίζουμε τίποτα γι αυτή) ακούγεται να είναι πολύ μικρή όταν τραγουδάει το τραγούδι του Β. Παπάζογλου "Βάλε με στην αγκαλιά σου", και θυμηθείτε πόσο γρήγορα ωριμάζουν τα κορίτσια των τσιγγάνων, γιατί βγαίνουν από νωρίς στη γύρα, θα προσανατολιστείτε καλύτερα σ΄ότι αφορά τη λέξη "μικρούλα".
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: