Κυριακή 1 Μαΐου 2011







το παλτό



Το παιδάκι της φωτογραφίας είναι αυτός που γράφει αυτό το σχόλιο. Το παιδάκι αποτυπώθηκε σε μιά, ας πούμε, κρίσιμη περίοδο της παιδικής ζωής. Τότε που άρχισε να καταλαβαίνει για τα καλά ότι τα λεφτά του σπιτιού ήταν μετρημένα, τις ταξικές διαφορές, τη γεύση της ζωής που ανοιγόταν μπροστά του. Άρχισε να συγκρίνει πράγματα και καταστάσεις και τού΄κατσε μιά χακί μελαγχολία στα μάτια.

Το αστείο είναι πως το βάλαν το παιδάκι να ποζάρει μπροστά σε μιά απ΄τις ατέλειωτες κιτς φάτνες που υπήρχαν παντού. Λες και από κει θ΄αντλούσε παρηγοριά. Λες και είχε τίποτα θρησκευόμενους γονείς. Παπα...ρούνες. Και τί τα λέω τώρα όλ΄αυτά; Σάμπως μ΄έπιασε και κάνω τουρισμό στους κήπους των αναμνήσεων; Άντε καλέ, όπως λέει κι ένας φίλος (παρεπιπτόντως, το "καλέ" που το φόρεσαν οι ομοφυλόφιλοι και αυτοί που θέλουν να τους κοροϊδέψουν, ήταν καθημερινή λέξη των Μικρασιατών).  

Επιπροσθέτως, φοράει ένα παλτουδάκι, μιά παλτουδιά, που τη θυμάται πολύ καλά. Πως καθόταν πάνω στο σώμα του, πως σήκωνε το γιακά της και πως το κούμπωνε όταν κρύωνε. Ήταν εκείνα τα παλτουδάκια που φόραγαν τα παιδιά της εποχής εκείνης και ήταν κοντό, ώς πάνω απ΄το γόνατο.

Το παλτό ήταν ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα της ένδυσης στις πόλεις, όπου ήταν λιγάκι αραιοχτισμένες και οι κρύοι αέρηδες κυκλοφορούσαν σχεδόν ανενόχλητοι, τρυπώνοντας μές τα στενά και ξυρίζοντας τους ανοιχτούς χώρους.
Σημειωτέον, τα κοντά αυτά παλτουδάκια ξαναγύρισαν στη μόδα, με τα ίδια σχεδόν σχέδια στο ύφασμα, και τα φορούν οι, υποτίθεται, κομψοί νεαροί επιχειρηματίες των media και των IT...

Το να καταστρεφόταν ή να έχανες το παλτό σου ήταν ένα τραγικό γεγονός και δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι μπορούσες να το αντικαταστήσεις μ΄ένα καινούριο. Γι αυτό και δυό τρία Ρεμπέτικα (;) επικεντρώνουν σ΄αυτό.
Δε τρέφω καμιά νοσταλγία, ούτε και κολλάω στο ασήμαντο θέμα του τότε παλτού μου. Κολλάω όμως στην απόλυτα γεωμετρημένη φωνή του λατρευτού και σοβαρού βαρύμαγκα Πρόδρομου Τσαουσάκη (Μουτάφογλου)



 στην υπέροχη νεανική Σωτηρία Μπέλλου



και στους πάντα σταθερούς Στράτο Παγιουμτζή και Γιώργο Κάβουρα



Τα παλτά όμως, όπως είπαμε πιό πριν, είναι πάλι της μόδας και οι πάσης φύσεως ...
δεν έχασαν την ευκαιρία.

Χαρείτε!





Δεν υπάρχουν σχόλια: