Σάββατο 3 Ιουλίου 2010







Βάλτε σεις ένα τίτλο...

Δεξιά στο blog δηλώνεται πως δεν ασχολείται με την επικαιρότητα. Σκληρή κουβέντα έλλειψης ένταξης όταν η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ΄ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, πολύ πιό σοβαρό απ΄την επικεφαλίδα οικονομική κρίση. Κάνω μιά εξαίρεση επειδή το παρακάτω video έχει σχέση και με την προβληματική αυτού του blog.


Η γνώμη μου είναι πως πίσω από την "άνετη" πρόσοψη της σιγουριάς μας, κρύβεται ένα βαθύ μπέρδεμα και μιά αβεβαιότητα. Καλώς ή κακώς, συμβαίνουν πολύ μεγάλα και σοβαρά πράγματα στον κόσμο αυτούς τους καιρούς. Με δυό λόγια θα μπορούσε κανείς να πει ότι, το καπιταλιστικό σύστημα, με όλες του τις αδυναμίες έχει, επί του παρόντος, βρει τον τρόπο να αυτοσυντηρείται και να ξεπερνάει, με τεχνητούς τρόπους, τις ενδογενείς κρίσεις του. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνει κάθε μέρα τους μηχανισμούς αλλοτρίωσης που λειτουργούν μέρα και νύχτα. Επιπλέον, όλο και επεκτείνει τις αγορές του. Μιά καινούρια, για παράδειγμα, είναι το απέραντο βοσκοτόπι της Μογγολίας.

Η μικροσκοπική και ασήμαντη Ελλάδα, αυτο-αποκλεισμένη και αυτο-απομονωμένη, αρκείται, χωρίς καν να παρακολουθεί, να αντιγράφει μην έχοντας τίποτα απολύτως να προτείνει και επιμένοντας τυφλά σε κάποια αδιέξοδα καθημερινά μοντέλα συμπεριφοράς.  Ένα απ΄αυτά είναι και αυτό είναι και το ταμπού που το λέμε μαγκιά. 

Η λέξη έχει κακοπλυθεί σε σαράντα κύματα κι έχει καταλήξει συνώνυμο της πονηριάς, της στασιμότητας, της εθελούσιας τύφλωσης. Όλ΄αυτά, στο όνομα ενός απειλούμενου ανδρικού μοντέλου.

Είναι αλήθεια πως ο ανδρισμός περνάει μιά σοβαρή κρίση σε όλα τα επίπεδα και βάλλεται. Αν ανδρισμός είναι το τετράγωνο, σκληρό, ανεπεξέργαστο και συναισθηματικά αναλφάβητο πλάσμα που ξέρει μονάχα να κάνει χοντρή πλάκα, να επιβάλλει με βία τις απόψεις του χωρίς επιχειρήματα, να καταστρέφει την καθημερινή ζωή και το μέλλον των επόμενων γενιών, καλά κάνει και βάλλεται.

Η εναλλακτική λύση δεν είναι βέβαια οι ογκούμενες στρατιές των "έξυπνων", αλλά και πραγματικά έξυπνων κουνιστών, αν δανειστώ τη λέξη από τον σχολιάζοντα το video, θηλυκοφανών πλασμάτων που καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο.
Ας ψάξει όποιος ενδιαφέρεται να βρει τις αιτίες του γιατί πληθαίνουν, και οι γυναίκες έχουν ένα μέρος της ευθύνης...

Ωστόσο, ας έλθουμε κοντύτερα στο θέμα της μουσικής και σ΄αυτό που αντιπροσωπεύει ο άνθρωπος που στάθηκε απέναντι στους κριτές.

Η ατέρμονη λατρεία και δοξολογία του συμβόλου Καζαντζίδης είναι ένας από τους αμέτρητους Γόρδειους Δεσμούς της Ελλάδας. Ο ντροπαλός αυτός άντρας που γέμισε την Ελλάδα δάκρια με την όμορφη και αρσενική φωνή του, ας μείνει στη μνήμη μας.

Όλα όμως τα είδωλα, κάθε είδους, πρέπει ή να παραμερίζουν μόνα τους ή να τα βάζουμε εμείς στη μπάντα για να προχωράμε πιό πέρα και να μη μας γίνονται τροχοπέδη. Αυτό όμως απαιτεί γενναιότητα πνεύματος και αυτή μάλλον μας λείπει.

Δε ξέρω λοιπόν πόσο μάγκας ήταν αυτός ο άνθρωπος που τά΄σουρε στους κριτές, και καλά έκανε. Θά΄θελα μιά φορά, με κρυστάλλινα καθαρά λόγια ν΄ακούσω, τι σημαίνει να είσαι σήμερα μάγκας και τι περιέχει αυτό. Μόνο ότι τα λες σταράτα; Και, μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει με τους μάγκες σαν έμβλημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: