Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ακτινογραφία 
του
παρόντος καιρού

Οι επισκέπτες/τριες του Thorax and Mind θα έχουν μάλλον προσέξει/νιώσει τον τελευταίο καιρό, μιά έλλειψη γραπτών θεμάτων/σκέψεων και μιά κάθετη αύξηση διαφόρων video από το Youtube. Κάμψη; Κούραση; Καθόλου. Απλά, μιά περιοδος περιδιάβασης σε τοπία που αγάπησα κι εξακολουθώ να αγαπώ.
Το ρεμπέτικο είναι ανεξάντλητο όπως κι ο βυθός της θάλασσας. Δε κρύβω μιά κάποια "απορία" για την έλλειψη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για διαφορετικούς τρόπους πλησιάσματος των πραγμάτων. Εξηγήσιμο μεν, λυπηρό δε. Οι αντοχές των ανθρώπων όλο και λυγίζουν, ο τρόπος σκέψης όλο περισσότερο επιφανειακός και κατευθυνόμενος. Το να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα απαιτεί σκληρά κότσια. Το "διαφορετικός" συνεπάγεται απομόνωση κι αυτό όλοι το φοβούνται Όχι εγώ. Όσο η Ελλάδα θα αντιγράφει αμάσητα, πιστευοντας πως εντάσσει στη μπλόφα που την ονομάζουμε "Greekness", τόσο θα στενεύουν τα όρια και η ασφυξία. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια για "εντός και επί τα αυτά";

Οι "προσπάθειες" να βγει το ρεμπέτικο εκτός συνόρων από γκρουπς που φοράν από ένα καπελάκι και παίζουν τραγούδια χασικλίδικα, χρησιμοποιώντας το μπουζούκι σα υποκατάστατο της ηλεκτερικής κιθάρας, είναι κατανοήσιμες μεν, επιφανειακές δε.

Δείτε το παρακάτω video ενός, ομολογουμένως, ικανότατου σολίστα που ξέρει να παίζει με όλους τους τρόπους, του Νίκου Τατασόπουλου...
Δείτε τώρα μιά αντίστοιχη προσπάθεια ενός νέου παιδιού που πολυλογεί, αυτοσχεδιάζοντας πάνω στο Waves of Fear, ένα τραγούδι γεμάτο πόνο και συναίσθημα, από έναν άνθρωπο που πέρασε μέσα απ΄την Κόλαση.
Nα, για τέτοιους λόγους αρνείται το Thorax and Mind να φλερτάρει με την επιφάνεια των πραγμάτων.
 
Τέλος, ακούστε και προσέξτε τον κιθαρίστα της μπάντας του Lou Reed στο τέλος του παρακάτω video. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: