Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

ο μάγκας


Επιθετικό κείμενο...
______________
αηδία για την απουσία αηδίας...

Υπάρχει μιά λέξη που είναι ένα κουρελιασμένο σκουπίδι για τον πολύ κόσμο και θετικός χαρακτηρισμός άθλιας καθημερινής τριβής για τη νεολαία που δε ξέρει - κι από πού άλλωστε να μάθαινε;

Αυτή τη παρεξηγημένη λέξη θέλω, για άλλη μιά φορά, να υπερασπιστώ σ΄ένα γραφτό που δε θα μοιάζει με τα διάφορα σαχλεπίσαχλα που, ίσως, τυχαίνει να πέσουν στη προσοχή σας. Εννοώ τη λέξη

μάγκας!

Κάντε μου τη χάρη, δώστε λίγο
απ΄τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτετε
και ρίξτε μιά ματιά στα παρακάτω.
Θα μου πείτε, εσείς που δε σας 
ενδιαφέρει το θέμα, "και τι με νοιάζει
εμένα;". 
Εκεί βρίσκεται το λεπτό σημείο.
Σας ενδιαφέρει γιατί άπτεται, έμμεσα,
πολλών άλλων πλευρών ΚΑΙ της σημερινής
σας ζωής.
 Με πιστεύετε;


Δείτε πρώτα μιά αηδία, αν αντέξετε, σα τις περισσότερες, παντός είδους, που πλημμυρίζουν  καθημερινά μιά χώρα που έχει φτάσει στο χείλος της χρεωκοπίας - και δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί γι αυτοί - και στρέφεται στην Κίνα για να μας σώσει. Κανείς πιά δε μας εμπιστεύεται και οι Κινέζοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

Να, η αηδία

http://www.funny-city.gr/2493/

Υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο σακούλι όπου μέσα του έχει ανακατευτεί ένας σωρός από επιπόλαιες, ταξικά χρωματισμένες και λανθασμένες πληροφορίες οι οποίες, υποτίθεται, δίνουν μιά εξήγηση του περιεχομένου της έννοιας του μάγκα. Μπέρδεμα με το σαχλό φαινόμενο των μπερδεμένων κουτσαβάκηδων του 1870 ως περίπου το 1892, η σαβούρα της γελοιοποίησης από τον ελληνικό κινηματογράφο και την επιθεώρηση (με ελάχιστες εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού) και ο επιφανειακός "εκμοντερνισμός" της μαγκιάς του Πειραιά, Αθήνας και άλλων λιμανιών με έναν απ΄τους προεξάρχοντες, τον παλιό επιδειξιομανή Νίκο Μάθεση.

Η νέα μαγκιά ήταν ένα είδος κληροδοτήματος από παραμορφωμένες αντιγραφές του ελλαδικού παρελθόντος και αδυναμίας κατανόησης της μικρασιάτικης παλιάς μαγκιάς που ήταν μπολιασμένη από την παράδοση των κωδίκων της πιάτσας των Οθωμανικών πόλεων.

Αν πληκτρολογήσετε τη λέξη μάγκας στο Google θα δείτε γραμένες ένα σωρό αρλούμπες. Ένας χαρακτηρισμός που "φοριέται" τελευταία είναι το "τζάμπα μάγκας". Θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ανώδυνα αυτό τον χαρακτηρισμό, "πώς είναι, ρε καλόπαιδα, ένας αληθινός μάγκας για σας;" και ν΄ακούσω τι θα μου λέγανε.

Τώρα λοιπόν, μιάς και κρίνω τους άλλους, θά΄πρεπε να πω κι εγώ, πως νομίζω ότι ήταν ένας αληθινός μάγκας. Πριν όμως, ακούστε μιά άλλη ανοησία που έγινε "θρύλος" από το 1975, χάρη στην "πρωτοτυπία" της ιδέας. 


Πρόκειται για ένα ηλεκτροσόκ που έκανε ο Σπύρος Ζαγοραίος πάνω στο προ πολλού πεθαμένο σώμα του ρεμπέτικου. Παίρνει το παλιό τραγούδι του Σπ. Περιστέρη "O μάγκας του Βοτανικού" (1933) και του αλλάζει τα φώτα. 


Στη καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν οι υπερασπιστές της ιδέας να πουν πως ο Σ.Ζ. ήθελε να ειρωνευτεί τη γενικότερη κατάσταση. Αυτά όμως είναι φαιδρά.
 Το link βρίσκεται αμέσως παρακάτω και θα σας οδηγήσει στο youtube για να το ακούσετε. Θα έβγαζα εξανθήματα αν το έφερνα μέσα σ΄αυτό το blog.Εδώ μπορείτε ν΄ακούσετε την πρώτη εκτέλεση του 1933 από το Ζαχαρία Κασιμάτη


θα ακολουθήσει το κείμενο για τον μάγκα

1 σχόλιο:

Πάττυ είπε...

Εξαιρετικό και περιεκτικό κείμενο, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι με την αναφορά σ'αυτό το τραγούδι που έχει γίνει σημαία του κάθε σαχλαμαράκια που αποφασίζει να απο(/επι)δείξει το πόσο βαρύμαγκας είναι με φιγούρες σπασμένης κρεμάστρας στις γαρυφαλλοστρωμένες πίστες.