Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Σκληρό ή μαλακό;
____________
Το ρεμπέτικο,
ο μαλακός και ο μαλάκας

μαλάκας ο, ουσ. 1. αυτός που αυνανίζεται. 2. (υβριστικά) βλάκας, ηλίθιος
μαλακός, -,ή,-ό, επιθ. 1. που υποχωρεί στην παραμικρή πίεση, απαλός στην αφή, τρυφερός. 
2. υποχωρητικός, καλόβουλος, πράος

Τα forum όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι νέα παιδιά, διακρίνονται από μιά σκληρότητα στις κρίσεις, στο ύφος και οι παρεξηγήσεις είναι συχνά επί τάπητος, ωσότου να επέμβει ο administrator και να μαλακώσει τα πνεύματα.

Από πολλούς/ ές, κύρια σ΄αυτούς που έχουν δει και γευστεί αυτή τη μουσική επιφανειακά, το ρεμπέτικο θεωρείται σκληρό και macho.

Τα νέα παιδιά, τα αγόρια (έχουν αρχίσει και τα κορίτσια, αλλά μ΄έναν επιφανειακό και περαστικό τρόπο), έχουν ανάγκη να δείχνουν, προς τα έξω, μιά σκληρή μάσκα. Αυτή περνάει με τα χρόνια ή εγκαθίσταται γιά πάντα. Το "ρεμπέτικο", ή καλύτερα η επιλογή κάποιων περιοχών του, βολεύει και "νομιμοποιεί" αυτή τη σκληρή μάσκα. Αυτό μπορεί να εκφράζεται στο λόγο (υιοθέτηση μάγκικων εκφράσεων), συγκεκριμένη στάση απέναντι στις γυναίκες  (γιατί έτσι έχουν βιώσει τους στίχους), και αυτό επεκτείνεται μέχρι στην επιλογή τραγουδιών που παίζουν και στον τρόπο που τα παίζουν. Το ίδιο το μπουζούκι βιώνεται σα προμετωπίδα ανδρισμού και η δεξιοτεχνία, σα βιτρίνα ανδρικής ικανότητας και μαγκιάς. Όλ΄αυτά δε λέγονται με κριτική διάθεση. Είναι λογικά και κατανοητά.

Το ρεμπέτικο όμως, αν και σε κάποιες γωνιές του πολύ πιό αιχμηρό απ΄το προγούμενο Μικρασιάτικο, είναι κι αυτό μαλακό. Αυτό όμως δεν είναι αρεστό ούτε να λέγεται. Γιατί αυτοί που λένε είναι, κατά κανόνα, άντρες και οι άντρες έχουν μιά πολύ μπερδεμένη, και γι αυτό κάθετη, άποψη γιά οτιδήποτε είναι μαλακό.

Αντέχετε ή εκνευρίζεστε;
Aν αντέχετε γυρίζουμε πίσω στο χρόνο...


(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: