Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

H περίπτωση Ρίτα Αμπατζή


(αφιερωμένο στον Αντρέα που είναι ο μοναδικός αναγνώστης που έγραψε δυό καλά λόγια γι αυτήν...)

Ίσως να μην υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο τόσο καθολικής αχαριστίας απέναντι σε μιά τραγουδίστρια, σα κι αυτή που έχει δειχτεί απέναντι στη Ρίτα Αμπατζή.

Κανείς δε γράφει γι αυτήν,
κανείς δε ψάχνει γι αυτήν,
καμιά γυναίκα δεν ενδιαφέρθηκε γι αυτό το εξαιρετικά έξυπνο πλάσμα που, μαζί με τον άλλο θρύλο, τη Ρόζα Εσκενάζι, σφράγισε τη δισκογραφία της δεκαετίας του ΄30.

Ακόμα κι η ημερομηνια της γέννησής της παραπαίει ανάμεσα στο 1914 κι το 1903. Οι τραγουδίστριες (και όχι μόνο...) κρύβαν επιμελώς την ηλικία τους.

Η Ρίτα Αμπατζή γεννήθηκε το 1903 και όχι το 1914.

Είμαι, και σ΄αυτή την περίπτωση, ο μοναδικός που της έχει αφιερώσει κάτι πλατύτερο στο Διαδίκτυο (elkibra-Ritaabadzi.blogspot.com) και εκεί βλέπω πόση αδιαφορία εισπράττει. Μπορεί να φταίω κι εγώ βέβαια. Ψάχνω γιά παραπέρα στοιχεία και φωτογραφίες της.

Σκεφθείτε πως από το 1979 που κυκλοφόρησε ο ογκώδης τόμος ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ του Ηλ. Πετρόπουλου (που όλοι τον βρίζουν, ενώ όλοι είναι "παιδιά του"), εμφανίστηκε μόνο μιά νέα φωτογραφία της (είναι σχεδόν αγνώριστη και πριν αρχίσει να παίρνει βάρος), αυτή που δημοσίευσε ο Διονύσης Μανιάτης (βλ. φωτο στην αρχή του κειμένου) στο βιβλίο του ΟΙ ΦΩΝΟΓΡΑΦΙΤΖΗΔΕΣ, σελ. 236.
Αυτή η γυναίκα πρέπει νά΄χει οργώσει τα πανηγύρια και τη λάτρευαν στην ύπαιθρο. Είναι δυνατό να μην υπάρχουν φωτογραφίες της σε σπίτια; Όσες/οι ξέρουν ή έχουν κάτι, θά΄ταν ευχής έργο αν έδιναν ένα σήμα. Σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού σ΄αυτή τη γυναίκα που τάνισε τόσο τη φωνή της και τη χτύπησε ο καρκίνος ακριβώς εκεί...
Η αδερφή της, η Σοφία (Φωφίτσα, όπως την έλεγε ο Σκαρβέλης) Αμπατζή - Καρίβαλη, η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε σε πάλκο με μπουζούκια, έχει εισπράξει άλλη τόση αδιαφορία (βλ. http://elkibra-sofiaabdzi.blogspot.com/. Υπάρχει η ίδια λαχτάρα εύρεσης παραπέρα και στοιχείων και φωτογραφιών της!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: