Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010





Γεωργία Σεβδαλή


Η φωτογραφία αυτή είναι από το Αρχείο Ηλία Πετρόπουλου και έχει χρονολογία 1950. Είναι άξιο απορίας ότι κανείς ποτέ δε την έχει σχολιάσει. Μιά επιπλέον απόδειξη ότι οι γυναίκες βιώνονται, ακόμα, σα κομπάρσες του ρεμπέτικου, σαν εξάρτημα της όλης καροσερί. Τί να σχολιάσει; Μα, εικονίζει μιά γυναίκα που παίζει μπουζούκι εν έτει 1950(;).

Θα μου πουν οι φανατικοί, "σιγά, της το πάσαραν γιά τη φωτογραφία". Δε συμφωνώ. Υπάρχουν βέβαια φωτογραφίες που αυτό έχει συμβεί. Εδώ όμως, αν κοιτάξετε προσεκτικά, η γυναίκα αυτή φαίνεται να παίζει και η φωτογραφία να έχει τραβηχτεί ενώ παίζαν κι οι τρεις. Το ένα χέρι και των τριών είναι φλουταρισμένο, άρα βρίσκονταν εν κινήσει.
Από αριστερά προς τα δεξιά, ο Μιχάλης Μενιδιάτης με μπαγλαμά, η άγνωστη γυναίκα, άγνωστος ακορντεονίστας και, ο Γρηγοράκης Ασίκης με το cümbüş. 


Ο Ηλίας Πετρόπουλος, βιαστικός και αρπακόλας όπως ήταν, μπερδεμένος μεσα στο χείμαρρο των θεμάτων που είχε ανοίξει, δε πολυενδιαφερόταν γιά τα ονόματα των γυναικών. Μπορεί και να μη του απαντούσαν στις ερωτήσεις του.
Το μικρόφωνο στέκεται μπροστά της άρα, τραγουδούσε και έπαιζε, πράγμα καθόλου απλό. Αν είναι έτσι, δεν είναι κρίμα που δε ξέρουμε ούτε το όνομα αυτής της γυναίκας; 


Ήρθα σε επαφή με το Μιχάλη Μενιδιάτη που ήταν πολύ πρόθυμος κι ευγενικός αλλά δε μπορούσε να θυμηθεί.
________________________________
Η απάντηση τελικά βρέθηκε στο βιβλίο "Οι φωνογραφιτζήδες" του Διονύση Μανιάτη, σελ. 120.

Είναι η Γεωργία Σεβδαλή που εικονίζεται κρατώντας μπαγλαμαδάκι αυτή τη φορά, Η φωτογραφία είναι από το Μαρούσι 1949. Αριστερά της, ο Νίκος Κατελάνος (μπουζούκι), πίσω με το ακορντεόν, ο Σταμάτης Μπενέτας, που εικονίζεται και στην πρώτη φωτογραφία και με το πάντζο, ο Γρηγοράκης Ασίκης.


Eδώ μπορείτε ν΄ακούσετε και τη φωνή της  στο τραγούδι του Τάκη Ντόρλη, "Το ξέρουνε στην Κοκκινιά" (1956), όπου τραγουδάει μαζί με τον Ποσειδώνα Διβάρη


Δεν υπάρχουν σχόλια: