Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009










Το ρέκβιεμ ενός βιβλίου...



Το έτος 2000 μ.Χ. έκανα ένα καθημερινό πρόγραμμα γιά τα παιδιά στην ΕΤ1. Οι φωτεινοί εγκέφαλοι του καναλιού φρόντισαν να βάλουν το πρόγραμμα στις 8:00 το πρωί (!), την ώρα δηλαδή που τα μικρά παιδιά (και όχι μόνο) έφευγαν ή ετοιμάζονταν γιά να πάνε στα σχολεία τους.
Βασανιζόμουν απίστευτα γι αυτό το ημίωρο πρόγραμμα γράφοντάς το, ζωγραφίζοντας, φροντίζοντας, παίζοντας ο ίδιος, παίζοντας κούκλες και κάνοντας τις διάφορες φωνές (βλ.
http://proinakia.blogspot.com/), τελείως μόνος.

Μου έλεγαν πως η ακροαματικότητα ήταν 0,001% (...) Δε τους πίστευα αλλά, άντε να βγάλεις άκρη...

Τελοσπάντων, ισορροπώντας ανάμεσα στη χαρά (γιατί το πρόγραμμα ήταν ολότελα αντι-τηλεοπτικό, δηλαδή απόλυτα ειλικρινές), την καθημερινή πίεση, το θυμό και την απόγνωση που μ΄έκανε να βγάζω μοβ ατμούς απ΄τ΄αυτιά, αποφάσισα να γράψω κι ένα βιβλίο. Κάθησα και το τέλειωσα.

Ο τίτλος του ήταν "Οι κακόμοιροι οι άνδρες..." (με αποσιωπητικά).

Άπειρος όπως ήμουνα, σκέφτηκα πως θά΄ταν σκόπιμο να βάλω τον εαυτό μου στο εξώφυλλο, μιάς και οι μαμάδες με βλέπανε καθημερινά στην τηλεόραση. Μεγάλο σφάλμα...

Δύτερο λάθος ήταν ο τίτλος.
Τα αποσιωπητικά δε τα προσέχει ο μέσος άνθρωπος και δε τα ερμηνεύει.
Οι γυναίκες (στις οποίες ήταν αφιερωμένο το βιβλίο) θα βρήκαν τον τίτλο ηλίθιο, και οι άνδρες επίσης, γιά διαφορετικούς λόγους. Έκανα δηλαδή ότι χειρότερο μπορούσα να κάνω γιά να το καταδικάσω.

Τελοσπάντων, το βιβλίο εκδόθηκε, αλλά γρήγορα διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε σχεδόν πουθενά. Έτσι και συνέχισε ώσπου, ίσως, πολτοποιήθηκε. Κι εγώ, δεν ασχολήθηκα ποτέ μαζί του...

Τώρα, βλέπω ότι υπάρχει στον ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ,(http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=61252)

στο βιβλιοπωλείο ΛΕΜΟΝΙ. ( http://www.lemoni.gr/shop/details.asp?ProductID=57248 ,
Θα υπάρχει σιγουρα και αλλού.

Θα το συνιστούσα, σα μιά προσπάθεια ενός αρσενικού να πει κάποια ειλικρινά και αυτοκριτικά πράγματα γιά το ανδρικό φύλο. Μιά δοκιμή, ίσως, θα σας πείσει...

Ασχολείται λίγο με την αρχαιότητα, κάπως με την περίοδο του ρεμπέτικου, με το σήμερα και το μέλλον.





1 σχόλιο:

offshore είπε...

Το βιβλίο σου πωλείται και στο Φλωρά (ο τίτλος χωρίς αποσιωπητικά)
http://www.florasfun.gr/index.php

Το πρόγραμμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών είναι απαράδεκτο, βέβαια εμείς πληρώνουμε άμεσα μόνο την κρατική τηλεόραση, η οποία ναι μεν βάζει αξιόλογα προγράμματα και ταινίες αλλά σε ώρες που ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να παρακολουθήσει. Υπάρχει μια λέξη, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να την χρησιμοποιήσω. Λαμόγια- αν θέλεις την σβήνεις.